"Kartonska čuda", "Marljive ručice" i otvorenje PARK ART "galerije u prirodi"!

8. i 9. kolovoza održane su još dvije radionice male muzejske akcije Gradskog muzeja Virovitica - PARK ART. Radi se o "Kartonskim čudima" - radionici izrade uporabnih predmeta iz kartona gdje smo zajedno s posjetiteljima izrađivali kvadratni stolac iz pripremljenog predloška prethodno izrezanog iz čvrstog dvoslojnog kartona te sklopljenog međusobnim preklapanjem matrica.

Također smo predstavili način izrade sjenila za svjetiljku i jednostavnog sklopivog šatora i kućice za djecu. Osnovni cilj ove radionice bila je iskoristivost kartona (otpadnog materijala) koji može biti korisna sirovina za izradu funkcionalnih i praktičnih, a opat kreativnih predmeta. Izrađene predmete su veliki i mali sudionici radionice veselo ukrasili kredom i bijelom bojom. Akciju smo 9. kolovoza nastavili radionicom "Marljive ručice grade čarobne kućice" gdje smo iskoristili potencijal kartona kao odličnog materijala za "gradnju" privremenih objekata.

Zajednički smo konstruirali i podigli objekt, geometrijsku instalaciju postavljanu između stabala kao simbol kontrasta organičkog (prirodnog) i geometrijskog (znanstvenog, arhitekture, ljudskog stvaralaštva) koju su posjetitelji privremeno dekorirali kredom s namjerom pozivanja na interakciju "šaranja" kasnije te večeri na otvorenju Park arta. Cilj ove radionice bio je pokušati konstruirati tzv. "nastambu" vodeći se idejom stvaranja umjetničkog objekta kao jednog od medija suvremene umjetnosti s izraženim konceptualnim naglaskom.

Park art smo objedinili postavljenjem većine radova nastalih tijekom svih radionica u prostor gradskog parka: eko-mobila od kartona i papira, eko-lampiona iz tetrapaka i staklenki (izrađenih s učenicima OŠ Ivane Brlić Mažuranić i OŠ Vladimir Nazor), kreativnih instalacija od plastičnih boca, čaša i čepova (ribica nastalih u suradnji s korisnicima poludnevnog boravka Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica), skulptura i namještaja od guma, meduza od plastičnih vrećica te radova iz kartona (nastalih od kreativnih ruku građana).

Postavljenjem radova u prostor parka realizirali smo privremeni park skulptura pod motom park-your-art odnosno park-irajte vaša umjetnička djela u galeriju prirode, inspirativan prostor gradskog parka koji otvara mogućnost igre svjetla i sjene, vizualnih efekata, utjecaja vjetra na mobilne instalacije i ostalih podražaja na likovne radove. Materijali poput kartona i plastike stavljaju naglasak na potencijal iskoristivosti otpadnih materijala kao sirovine za stvaranje kreativnih djela i ukazuju na suvremene umjetničke pravce poput eco-arta, street arta, land i environmental arta.

Hvala svima koji su nam se pridružili u ovoj maloj eko art pustolovini i park-irali svoju kreativnost u Gradskom parku!

Posebno HVALA: Ministarstvu kulture koje je podržalo ovaj projekt, tvrtci Flora Vtc d.o.o. na donaciji i transportu velikih količina materijala, umjetnicima, profesoricama i učenicima na suradnji i kolegicama iz Muzeja te marljivim rukama naše ekipe (Ivan, Mladen, Mario, Domagoj, Slavica, Pavica, Anđelka, Zlata i Ana) koji su otpadne materijale strpljivo obradili i pripremili za umjetničke intervencije. HVALA: Hrvatski duhani d.d., Marijan Podnar, Kazalište Virovitica, Danijel Srdarev, Maja Paloš, Grafiti Becker, Hrvoje i Ale Šimunović...i svima ostalima slučajno zaboravljenima.