"Camera obscura - tamna komora"- radionica izrade fotografija

S obzirom na nedavno otvorenu izložbu fotografija "Skriveno mjesto" unutar programa Gradskog muzeja Virovitica 8. i 9. kolovoza održana je prigodna radionica izrade crno bijelih fotografija.

U uvodnom predavanju voditelji radionice Tomislav Veseljak i Matija Turkalj objasnili su princip funkcioniranja "camere obscure" tj. tamne komore kao preteče fotografije te daljnji razvoj fotografske tehnike.

Polaznici radionice upoznati su sa načinom upotrebe analognog foto aparata te neizostavnim elementima koje treba uzimati u obzir pri fotografiranju kako bi se postigao željeni efekt na fotografiji. Nakon teorijskog dijela uslijedio je onaj praktičan te su posjetitelji imali priliku fotografirati malom camerom obscurom izrađenom uz pomoć kutije šibica i analognim foto aparatima te promatrati i sudjelovati u procesu razvijanja filma tj. negativa. Drugi dio radionice fokusiran na razvijanje samih fotografija iz negativa održan je dan polije.

Ovim putem je "zaokružen" put nastanka fotografije od ideje do upoznavanja fotografske tehnike, a polaznici su imali priliku iskusiti zahtijevan proces nastanka fotografija te svoje vlastite uratke ponijeti kući.

Našim strpljivim voditeljima veliko HVALA na inicijativi, ideji, suradnji i organizaciji radionice, a posjetiteljicama hvala na dolasku!

Hokus-fokus!