Gostovanje izložbe „Dječje igračke iz hrvatske baštine“

Izložba „Dječje igračke iz hrvatske baštine“ Etnografskog muzeja iz Zagreba gostovala je u virovitičkom muzeju od 11. rujna do 31. listopada 2015. U ovom razdoblju muzej i gostujuću izložbu posjetilo je rekordnih 2226 posjetitelja, odnosno 490 odraslih te 1736 djece i mladih. Kroz rujan i listopad provedeno je 82 grupe i odrađeno isto toliko stručnih vodstava grupa. Prema evidenciji koju Muzej vodi ovo je najposjećenija izložba unatrag nekoliko godina.
Osim velikog broja posjetitelja virovitički muzej može se pohvaliti i edukativnom djelatnošću kao i suradnji s pojedincima, udrugama i odgojnim ustanovama. Ciklus subotnjih radionica pod nazivom „Zaigrani muzej“ napravljen je u suradnji s Marijanom Volenikom (26. rujna), Bernardom Idžojtić (3. listopada), Natalijom Vidak i suradnicima iz Sv. Đurađa (11. listopada) te Antonijom Šerer (24. listopada). U „Zaigranom muzeju“ predstavili smo ručno izrađene drvene igračke iz 60-ih godina iz Virovitice, izradu krpenih beba od tkanina, igračke od prirodnih materijala (kukuruzovina, komušina, drvo, orah, perje) te nematerijalni dio dječjeg svijeta kroz priče o igrama na lokalnom mikeškom govoru. Uz brojne male i velike posjetitelje, subotnjim radionicama pridružili su se i najmlađi članovi LIK „Nikola Trick“ sa svojom predsjednicom i voditeljicom Ankicom Fijalom.

Specijalizirana stručna vodstva rađena su za Organizaciju slijepih VPŽ i njihove goste (13. listopada) prilikom obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa kada je dio predmeta pripremljen i za taktilni osjet. Također, prilagođena vodstva rađena su za korisnike Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju (COOR) pri čemu se posebna pozornost obratila na vrstu materijala, boje na igračkama, zvučni elemenat (tzv. klepetanje guralica, sviranje frulica) i naravno cjelokupni ugođaj izložbe i doživljaja Muzeja.
Zasebne radionice rađene su prema dogovorima s odgojiteljima, učiteljima i voditeljima, a nastavit će se prema dogovorima i kroz studeni kada muzejska etnologinja gostuje u grupama u DV Cvrčak. Organizirane su tematske radionice izrade igrački aviona (s COOR-om 15.listopada, DV Cvrčak 21.listopada) i radionice oslikavanja kartonskih mobila igrački (s COOR-om 7.listopada, s osnovnoškolcima iz Bušetine 12. listopada). U sklopu rada terenske nastave, osnovnoškolci iz Bušetine odabrali su gostujuću izložbu i muzej kao dopunu školskom programu (12. listopada).

Etnološki odjel i pripadajuće zbirke obogaćene su s nekolicinom predmeta (20-ak) što starih što novo izrađenih prema nekadašnjim sjećanjima što će biti dobrodošlo u budućim predstavljanjima dječjeg svijeta i rukotvorstva ovoga kraja. Uz predmete, muzej je zabilježio i dio kazivanja iz prigradskog naselja Sv. Đurađ te podatke pohranio u Zbirku etnografske dokumentacijske građe unutar Etnološkog odjela.
Etnologinja muzeja Jasmina Jurković Petras, kao voditeljica organizacije gostovanja izložbe ne krije zadovoljstvo odličnim odazivom posjetitelja i pozitivnim reakcijama na gostujuću izložbu. Ravnateljica muzeja Mihaela Kulej ističe dobru međumuzejsku suradnju koju virovitički muzej planira i u budućnosti.