Glinene lulice

Izložbu DIM - priča o duhanu Etnografskog muzeja Zagreb, trenutno postavljenu u Virovitici, 26. veljače posjetili su korisnici Poludnevnog boravka Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju sa njihovom radnom terapeutkinjom i voditeljicom Marinom Kuzman.
Kustosica Etnološkog odjela upoznala je posjetitelje sa postavom, tematskim okosnicama i etnografskom građom predstavljenom unutar izložbe kako bi uronili u priču o duhanu.
Osobitu pažnju usmjerili smo na glinene lule, njihovo podrijetlo i morfologiju. Zanimljivu cjelinu zastupljenu na izložbi čine glinene lule iz Zelova, sela blizu Sinja, poznatog po proizvodnji autohtonih zelovskih lula. Upravo ovaj tip lula, ujedno i sam nastao pod utjecajem Osmanskog carstva, kao i originalne turske lule pronađene pri arheološkim iskapanjima u gradskom parku Virovitica poslužile su nam kao modeli za radionicu izrade malih glinenih lula.
Korisnici Poludnevnog boravka strpljivo su mijesili glinamol da bi iz osnovnih geometrijskih oblika kugle i valjka izveli svoje varijante glinenih lulica, te ih nakon oblikovanja dekorirali grebanjem površine predmeta po uzoru na predloške s izložbe. Uz vježbu fine motorike i zapažanja cilj radionice bio je upoznati posjetitelje sa zanimljivim oblicima i bogatom tipologijom glinenih lula.
Za kraj, radionicu smo začinili i pokojim crtežom.