Park-artiranje – UMJETNIČKA INSTALACIJA!

Kao uvod i najava četvrte po redu PARK ART muzejske akcije, u Gradskom muzeju 15. lipnja održano je predavanje pod nazivom ˝Umjetnička instalacija˝ pripremljeno za mlade likovnjake Katoličke klasične gimnazije s pravom javnosti u Virovitici. Cilj predavanja i slikovne prezentacije bio je približiti učenicima pojam umjetničke instalacije, ambijentalne, konceptualne umjetnosti te land arta i smjestiti ove umjetničke pravce u povijesni kontekst.

Kustosica Likovnog odjela predstavila je koncept i ideju PARK ART-a te podsjetila na više puta u virovitičkom parku održane land art akcije grabljanja lišća osječkog umjetnika Nikole Fallera (u sklopu njegovog procesualnog rada ˝Četiri godišnja doba˝). Nakon predavanja uslijedio je konstruktivan brainstorming učenika koji su zajedno sa svojom profesoricom i voditeljicom likovne grupe Nikolinom Mihić stvorili bazu koncepcije i razrade tehničkih mogućnosti izvedbe umjetničke instalacije koju će raditi za Park art 2016. 

Rad će biti izložen u kolovozu u sklopu PARK ART GALERIJE na otvorenom, na jednoj od površina parka. Zahvaljujemo na sudjelovanju i veselimo se radu!

PARK ART predstavlja ideju povezivanja kulture, kreativnosti, umjetnosti, edukacije i ekologije kroz izložbene i pedagoške sadržaje smještene u ambijent gradskog parka Virovitica. Ideje i inspiracije muzejskih likovnih radionica proizlaze iz raznih modernih i suvremenih umjetničkih pravaca poput nadrealizma, op-arta, street arta, ambijentalne i konceptualne umjetnosti kojih se dotičemo tijekom procesa rada (dok je cilj radionica producirati materijale za postav izložbe u parku, te potaknuti na promišljanje i dijalog o suvremenoj umjetnosti). U izvedbi radova većinom su zastupljeni različiti reciklirani materijali, materijali iz prirode i optički zanimljivi uporabni predmeti koncipirani  u novi vizualni kontekst koji će nakon izložbe biti vraćeni u prvobitan oblik i funkciju ili reupotrebljeni.

Zamišljena kao interaktivna izložbena akcija s ciljem oživljavanja gradskog parka Virovitica kroz likovnost i poticanja lokalnog stanovništava na participaciju u kulturnim sadržajima i aktivnostima Muzeja, PARK ART promovira suvremena umjetnička ostvarenja i autore pojedinačno. 

U ovogodišnjem programu najavljujemo zanimljive autorske radove u mediju fotografije, skulpture i video umjetnosti.

Pridružite nam se na ovogodišnjem hiperPARKart-u od 24. do 27. kolovoza!