Noć muzeja

Gradski muzej Virovitica i ove je godine sudjelovao u nacionalnoj akciji Hrvatskog muzejskog društva „Noć muzeja 2017.“ održanoj 27.1.2017. prigodno koncipiranima programom usmjerenim na ovogodišnju temu tj. glazbu. U suradnji s glazbenicima iz Zagreba i Virovitice  te djelatnicima Glazbene škole Jan Vlašimsky posjetiteljima Muzeja predstavljena je ˝Zvučna izložba˝ kroz više dvorana kasnobaroknog Dvorca Pejačević koje su specifičnim ambijentom  i glazbom uvlačile goste Muzeja u različite povijesne periode. Program Noći muzeja otvorio je gradonačelnik Ivica Kirin dok je posjetitelje pozdravila ravnateljica Mihaela Kulej te ih vodila kroz glazbeno putovanje prostorom Dvorca.

Zvučna izložba…

…odnosno koncert koji koristi više različitih prostorija i ambijenata (za razliku od standardnog klasičnog koncerta, gdje se publika zadržava na jednom mjestu tijekom čitavog koncerta), te time spaja koncept koncerta i muzejske izložbe. Svaka prostorija prilagođena je kompoziciji koja se u njoj izvodi (akustički i vizualno) pružajući slušatelju/gledatelju posebno iskustvo ''putovanja'' kroz prostor i vrijeme. Slušatelj/gledatelj slijedi zvuk od prostorije do prostorije, i time postaje dio ''glazbenog vremeplova''. 

 Putovanje se sastoji od pet potpuno različitih ambijenata, koji prate povijesni razvoj glazbe i reproduciraju izabrane trenutke u kompoziciji zvuka i ritma, odnosno kao niz glazbenih izvedbi prostorno i vremenski vođenih kronološki.

FILIP MERČEP i NICOLAS SINKOVIĆ

Filip Merčep, u suradnji s Nicolasom Sinkovićem na elektronici, izvodit će kompozicije za udaraljke i elektroniku na više odabranih mjesta u Dvorcu uokvirenih u jednu elektroničku zvučnu sliku (određeni broj zvučnika raspoređenih po cijeloj lokaciji) koje elektronickim interludijima spajaju koncept kompozicija vodeći publiku od lokacije do lokacije. 

 Elektronički interludiji se izvode uživo snimajući i bilježeći sve što se dogada u trenutku koncerta, provlačeći te muzičke momente kroz razne elektroničke filtere. Samim time improvizirajući tim parametrima, Nicolas i Filip će stvoriti kompoziciju kroz koju publika prolazi prateći umjetnika od lokacije do lokacije. Program će se sastojati od skladbi suvremenih skladatelja te autorske kompozicije Nicolasa Sinkovića i Filipa Merčepa - Dialogue for live controlled electronics, percussion and prerecorded sounds.

U međuvremenu izvedbi / od 22 do 23 sati /

Druženje u Dvorcu i ….

 

KONTRA/PUNKT – likovno/glazbeni performans u izvedbi Dramskog studija Kazališta Virovitica (Ana Cmrečnjak/Snježana Lančić/ glazba: Yaye, Zagreb) te interaktivna likovna intervencija sa posjetiteljima 

 

Cilj je predstaviti publici glazbu u posebno odabranim ambijentima uz vizualne i auditivne multimedijske intervencije te potencirati skrivene i suptilne emocije, priče, situacije, boje i vizije.

 

Zahvaljujemo svim izvođačima, Glazbenoj školi Jan Vlašimsky na suradnji, Kazalištu Virovitica, Turističkoj zajednici Grada Virovitice, sponzorima i Vili Magnoliji.

 

Posebna pohvala i zahvala Mariu Petrinjaku na konceptu i organizaciji.

 

Izvođači:

Hodnik:

 Filip Merčep

 Jasmin Horak 

 Roko Bogojević

 

Crkva:

 Barbara Bogojević 

Mirna Mihalković

Silvija Sarapa 

 Gabriela Šipek 

 Monika Peula

 Mario Petrinjak 

 Mateo Horvat 

 Zrinko Jurić-Čivro

 

Klasična soba:

 Viktor Čižić

Sebastian Sarapa 

 

ZMaJ trio: 

 Zrinko Jurić-Čivro 

 Mario Petrinjak 

 Jasmin Horak 

 

VJ: Iva Gavrilović