„Pun tanjur hrane“ u Muzeju

Nakon što su djeca razgledala jela zamislili su svoje najdraže jelo i oblikovali ga rukama pomoću domaćeg plastelina. Bili su vrlo marljivi i kreativni, a od pomoći su bili i roditelji koji su se prisjetili i svojih jela iz djetinjstva. Radili smo od plastelina i kuhana jela i sladolede i kolače i lizalice. Postavili smo malu izložbu naših radova na pripremljene predloške s priborom za jelo. 

Za kraj radionice igrali smo se s memory karticama na kojima je otisnuto tradicijsko posuđe od gline, pa smo tako učili o nekadašnjem posuđu u kojemu se hrana naših baka i djedova pripremala. 

Recept za domaći plastelin

1 čaša mekog brašna

1 čaša vode

½ čaše soli 

  ½ žličice limunske kiseline

1-1.½ žlice ulja 

Boja po izboru (jestiva kupovna ili namirnice kao kakao, kurkuma, crvena paprika i sl.) 

 

Izmiješati sastojke u glatku smjesu. Dodati boju po želji. U posudi na srednjem plamenu zagrijati dok se ne zgusne. Zgusnuto mijesiti rukama u prozirnoj foliji i ostaviti da se ohladi. Pakirati u vrećice ili kutijice. Može se upotrijebiti nekoliko dana ukoliko se čuva u zatvorenome.