Radionica izrada maski s motivima keltske ornamentike

U srijedu, 30. siječnja 2019., u Muzeju je održana radionica pod nazivom „MASKice: Radionica izrada maski s motivima keltske ornamentike˝.

U radionici su sudjelovali korisnici poludnevnog boravka Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica i njihova voditeljica, radna terapeutkinja Marina Kuzman.

U uvodu u radionicu, polaznici su kroz kratku prezentaciju o Keltima upoznati sa načinom ukrašavanja keltskih posuda i oružja te najčešće prikazivanom ornamentikom. U praktičnom dijelu radionice crtežom su nastojali reproducirati ponuđene predloške motiva keltske ornamentike geometrijske tipologije (kružići, spirale, linije...) kredom ili markerom na kartonskim modelima maski.  Cilj radionice bio je približiti polaznike s keltskom arheološkom građom Muzeja te njihovim načinom ukrašavanja keramičkih posuda i oružja. Keltski je narod imao široku ornamentiku ukrašavanja, pretežito linearnih i geometrijskih motiva te motiv girlande kao na posudi iz virovitičkog muzeja, što je polaznike radionice dodatno inspirilalo za ukrašavanje svojih maski. 

Radionicu je vodila Sanja Baškarad. Modele maski je izradio Matko Kolesarić.